Geschiedenis van de westerse architectuur

Athene – Acropolis

Athene – Acropolis

Cursusinhoud

In de algemene geschiedenis van de architectuur staan de stijlontwikkelingen centraal met een telkens terugkerende blik op de antieken. In de cursus zal uitgebreid aandacht worden besteed aan deze beginperiode, juist omdat die zoveel inspiratie heeft gebracht en nog steeds oplevert.

Deventer - drie haringen

Deventer – drie haringen

Specifiek voor de Nederlandse situatie hebben de slappe bodem en het ontbreken van natuursteen geleid tot opvallende architectuur (bijvoorbeeld St. Bavo Haarlem).

Het oudste waaggebouw en het oudste nog bewoonde huis van Nederland staan in Deventer. De stad zelf kent een lange traditie, ze is misschien wel de oudste stad zonder Romeinse voorgeschiedenis. De kerk en de overheid met hun hang naar luxe en prestige trokken al vroeg handel aan en ieder liet sporen na. Belangstelling voor architectuur in het algemeen en belangstelling voor de directe omgeving van Deventer zijn hier te combineren. Een chronologisch overzicht van de architectuur kan dan ook prima in en met deze stad plaatsvinden want alle bouwstijlen zijn hier vertegenwoordigd.

 Utrecht - Rietveld Schröderhuis

Utrecht – Rietveld Schröderhuis

De steeds veranderende behoeften van de samenleving maakten de ontwikkeling van verschillende soorten gebouwen nodig. Het resultaat is een veelvoud aan stijlen en gebouwen. In de Middeleeuwen de handelshallen, koopmanshuizen, in de 19de eeuw stationsgebouwen, concertzalen, industriële complexen. Door de eeuwen heen is een bouwopdracht, of dat nu een kerk, stadhuis of woonhuis is, nog steeds een maatschappelijk gebeuren en oefenen sociale, politieke en religieuze ontwikkelingen grote invloed uit op opdrachtgever, bouwmeester en publiek. Het resultaat moet laten zien wie we zijn.

Methode

Speyer - Dom

Speyer – Dom

  • Over smaak valt te twisten en dat doen we graag tijdens zes theorie- en twee praktijklessen, in totaal dus acht lessen.
  • Voorafgegaan door drie theorielessen waarin de nodige informatie wordt aangereikt, volgt een praktijkles waarin u met eigen ogen romaans, gotiek en alle andere stromingen leert herkennen. Zij liggen binnen loopafstand bij elkaar.
  • (desgewenst een door mij gemaakte syllabus a € 10)

Docent

Locatie

Troyes - kathedraal

Troyes – kathedraal

  • Deze cursus heb ik gegeven voor de HOVO Deventer en de HOVO Amersfoort met specifieke stadswandelingen gericht op Deventer respectievelijk Amersfoort. Gepland staat cursus voor de HOVO Zwolle. 
  • Het is goed mogelijk  deze cursus elders in het land te geven en de rondleiding daarop aan te passen.

Zie het lezingen-, rondleidingen- en cursusaanbod van Wil Tiemes pdf