Modern realisme

Charley Toorop Portret van Annetje Fernhout (1925)

Charley Toorop Portret van Annetje Fernhout (1925)

Zien en toch niet begrijpen

Het gloednieuwe museum voor modern realistische schilderkunst, MORE, in Gorssel heeft eind mei 2015 zijn deuren geopend om de collectie van Hans Melchers te laten zien.

De collectie bestaat uit werk van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar met een nadruk op de eerste helft van de eeuw met werk van Jan Mankes, Co Westerik en Charly Toorop o.a..
Een vooraanstaande plaats wordt ingenomen door het werk van Carel Willink, wel de meest bekende magisch realist. Terwijl Raoul Hynckes of Jan Beutener weer een andere kant van de werkelijkheid laten zien. Ook de hedendaagse schilders zoals Tobias Schalken en Lotta de Beus kiezen de zichtbare wereld als onderwerp. Verder ontbreekt bijna elke gelijkenis want er zijn vele vormen van magie of werkelijkheid.

Realistisch en herkenbaar, weten wat je ziet en het toch niet begrijpen. Voor wie er graag meer van wil weten wordt de realistische schilderkunst in twee colleges nader besproken en in een kader geplaatst. Om daarna de collectie in Gorssel met eigen ogen te gaan bekijken.

Docent

Locatie

  • deze cursus geef ik voor de HOVO Deventer en de HOVO Zwolle

Zie het lezingen-, rondleidingen- en cursusaanbod van Wil Tiemes pdf