Mark Rothko

Amerikaans schilder van Russische afkomst (1903-1970).
Mark Rothko was een intellectueel, een denker, een hoogopgeleid man. Hij hield van muziek en literatuur en verdiepte zich in de wijsbegeerte, vooral in het werk van Friedrich Nietzsche en in de oude Griekse filosofie en mythologie. Volgens zijn vrienden was hij een lastig, rusteloos en lichtgeraakt mens. De 45 jaar waarin hij heeft geschilderd kunnen worden verdeeld in vier perioden waarbij de jaren van het klassieke werk duren van 1949 tot 1970, de meest kenmerkende periode. Hij streefde ernaar de essentie van het universele menselijke drama te tonen.

© Jacob Baal-Teshuva

Wil Tiemes: Waarom mijn favoriet?

Een van de eerste tentoonstellingen die ik zag was van Marc Rothko in Keulen. Grote, metershoge, doeken van idem grote kleurvlakken met losse, niet gedefinieerde randen. De kleuren zijn er in vele, vele lagen naast en onder elkaar opgebracht. Als je blijft kijken omsluit het doek je helemaal.

Rothko pleitte voor een abstracte kunst met inhoud, een dramatische kracht en met een tijdloze en universele strekking; “ik ben alleen geïnteresseerd in het uitdrukken van elementaire menselijke emoties – tragedie, extase, doem, enzovoort – en het feit dat mensen in tranen uitbarsten als ze voor mijn doeken staan bewijst dat ik met die elementaire, menselijke emoties in verbinding sta.”

Grootse woorden van een groot kunstenaar.

Meer lezen

  • Jacob Baal-Teshuva: Rothko, 2003