Klassiek Griekse architectuur

De Griekse kunst omvat twee eeuwen (2600 BC-31 BC), diverse culturen, politieke systemen en wereldvisies. Wat hen bindt is de cultuur die de volken deelden. Zij deelden dezelfde taal, religieuze opvattingen en mensvisie.

Griekse tempels werden gebouwd op basis van een proportioneel systeem. De proporties echter zijn flexibel en veranderen van de ene periode en regio t.o.v. de andere. Dat maakte ze praktisch en oneindig flexibel. De rondbouw, die in de Renaissance de meest perfecte vorm werd, werd zelden in de Griekse architectuur toegepast: alleen bij de meest rijke heiligdommen.

Het heiligdom van Apollo te Delphi dateert van de 6de eeuw BC en is een rijk voorbeeld van de Myceense stedenbouw. Naast een tempel, bevat ze een stadion, een tempel en een theater. Hier werden al heilige musicals en koorwedstrijden gehouden.

De meest complete voorbeelden van Griekse tempels zijn te vinden op het Italiaanse vasteland bij Paestum. Hier vind je ook de Tombe van de Duiker van Paestum, het enige bewaard gebleven monumentale schilderwerk.

Het best bewaarde theater bevindt zich te Epidauros en is gewijd aan Asklepios. De akoestiek ervan is perfect: op de 14.000 zitplaatsen is elke fluistering te horen. Ook is er in Epidauros nog een stadion bewaard gebleven met de start en finishlijn en daartussen 180 meter.

© Leonardo Arte, Milaan, 2001

Wil Tiemes: Waarom mijn favorieten?

Hier ontstonden de oervormen waardoor wij vandaag de dag nog steeds geïnspireerd raken. Hun ordening van concepten en vormen maakt ze tot een blijvend voorbeeld voor de Westerse beschaving. Hun gevoel voor verhouding en ruimte is adembenemend.

GriekenlandTurkijeSyrië en JordaniëItalië

Griekenland


Turkije


Syrië en Jordanië


Italië