Rondleidingen door Wil Tiemes

museastadswandelingen

Zie het lezingen-, rondleidingen- en cursusaanbod van Wil Tiemes pdf


Musea

Modern realisme en museum MORE

De rondleiding is bedoeld om te zien en toch te begrijpen

Philip Akkerman, zonder titel (1989 2008) Museum MORE

Philip Akkerman, zonder titel (1989 2008) Museum MORE

De tentoonstelling ‘scherp kijken’ is chronologisch opgebouwd. De collectie opent met een donker geschilderd kabinet met werk van Jan Mankes, de schepper van een zeer dromerig, melancholisch realisme, en een van de voorlopers. In de andere kabinetten gaat verder in min of meer chronologische volgorde met het werk van Charley Toorop, Pycke Koch, Dick Ket, Wim Schuhmacher o.a. en is er speciale aandacht voor de vroege Carel Willink. Hun stijl wordt tegenwoordig allemaal samengevat onder neorealisme.

Op de tweede verdieping komen de moderne realisten aan bod en speciale aandacht besteedt ik daarbij aan het werk van Barend Blankert, in mijn ogen een schilder die de verbindende factor vormt in de vaste collectie zowel in technisch als iconografisch opzicht.

In een aparte zaal bevindt zich werk van de late Willink, die zich dan mag verheugen in een grote belangstelling zowel in als buiten zijn atelier.

De hedendaagse realisten bevinden zich achteraan op de tweede verdieping. Uitgaande van de Scheringacollectie zal zich nog veel interessant werk in het depot bevinden en hoop ik dat werk van bijv. de hedendaagse kunstenaar Levi van Veluw snel van stal gehaald gaat worden.


Alfred Stevens - De Parijse sfinx

Alfred Stevens – De Parijse sfinx

Rijksmuseum, Amsterdam

Op maat gemaakte rondleidingen voor mensen die veel of weinig in het museum komen, voor mensen die wel of niet slecht ter been zijn. Voor iedereen is dit tot een onvergetelijk bezoek te maken.


Museum GoudA, Gouda

De vaste collectie herbergt twee bijzondere zwaartepunten: altaarstukken van vóór de Beeldenstorm en de schilderijencollectie van Paul Arntzenius, zelf schilder, die ook verzamelde van collega-schilders waarvan hij vond dat ze onterecht weinig aandacht kregen. Daarmee bracht hij een samenhangende collectie bijeen die in het Van Goghmuseum niet zou misstaan.


Stadswandelingen

In vele Nederlandse steden is het winkelbestand inmiddels aardig gelijk maar als je erboven en erlangs kijkt, dan heeft elke stad nog zoveel aantrekkelijks te bieden:

  • Elke stadswandeling duurt circa anderhalf à twee uur
  • Elke stadswandeling is op maat te maken
  • Prijs varieert, afhankelijk van het aantal deelnemers

Gouda

Gouda - stadhuis

Gouda – stadhuis

Het beroemde stadhuis staat al sinds de Middeleeuwen fier te pronken en is een paradepaardje van Middeleeuwse bouwkunst. De bouwers van toen wisten om te gaan met een slappe bodem, de financiering ervan is juist weer een voorbeeld van acteren met vaste grond onder je voeten.
Het water speelt tot op heden in de stad een belangrijke rol als vormgever en trekpleister. Een stadswandeling waarbij de voeten droog blijven.

Deventer

Deventer - De Waag

Deventer – De Waag

Deventer kent een lange, boeiende Middeleeuwse geschiedenis. Als handelsstad moest het zich zien te redden te midden van onbekende zakenpartners. In de economische crisis van tegenwoordig is vertrouwen, of het gebrek eraan, een kernbegrip. In Deventer is te zien hoe de Middeleeuwse zakenlui met dit fenomeen omgingen. Een stadswandeling door de binnenstad met het zwaartepunt op zaken doen in de Middeleeuwen.

De stad Deventer is niet stil blijven zitten en heeft zich architectonisch doorontwikkeld zodat alle bekende bouwstijlen er op loopafstand zijn terug te vinden: van gotiek tot bijzondere art nouveau en strakke vormgeving. De oorspronkelijke huisstijl van V&D is wel bekend, maar wie ziet er nog de huisstijl van De Gruyter? Terwijl we geneigd zijn te denken dat alleen kleding aan mode onderhevig is, is aan de hand van een route door de binnenstad te zien hoe groot het aandeel mode in architectuur is. Smaken verschillen er daarover is te discussiëren.

Apeldoorn

Apeldoorn - Sonnevanck

Apeldoorn – Sonnevanck

Door de opkomst van het spoor is Apeldoorn in een redelijk kort tijdsbestek ontwikkeld en biedt daarom de mogelijkheid om een aparte bouwstijl in zijn vele varianten en volle glorie te bekijken: de art nouveau ofwel Jugendstil. Een staaltje stadsplanning en stadsontwikkeling uit een bijzonder creatieve periode. Dit zou bijna een zit-wandeling kunnen zijn omdat er zoveel accenten en bijzondere detaillering op een kleine oppervlak uitnodigen om goed bekeken te worden.

Amersfoort

Amersfoort - Koppelpoort

Amersfoort – Koppelpoort

De eerste bewoning ontstond aan een doorwaadbare plaats (foorte) aan de Eem (Amer) hetgeen voor de bisschoppen van Utrecht de plaats was om zich te versterken tegen de aanvallen van zowel Holland als Gelre.
De burgers namen het toen over en ook belangrijke architecten lieten er hun sporen na. Amersfoort vernieuwt zich steeds maar weet ook wat het moet behouden.